· 

8. Het jaar van balans?

Laat ik beginnen met het inlossen van een belofte: hardlopen was fijn! Voor wie het heeft gemist, zie hier mijn vorige blog

 

In deze blogserie ben ik met name bezig met het terugblikken over een lange periode. Ik probeer een soort grote evaluatie te maken over een lange periode van verschillende gebeurtenissen. En daar iets van te leren en misschien iets mee te doen. In dit geval deel ik dat met iedereen die het leest. Misschien dat het helpt of inspireert.

Terugblik

Zo rond de kerst en natuurlijk ook oud en nieuw bedenk ik me de laatste tijd steeds vaker hoe het jaar eigenlijk is gelopen. Wat is er allemaal gebeurd en wat zou ik volgend jaar graag willen bereiken. Steeds vaker geef ik het volgende jaar ook een soort thema. Dit jaar was het jaar van "balans" voor mij. Balans in mezelf, mijn werk-privé verhouding, financiële balans, enzovoorts. Grappig genoeg, is dit het tweede jaar op rij, dat ik dat thema koos. En volgend jaar wilde ik eigenlijk hetzelfde thema geven. En daar wilde ik deze blog over schrijven, wat er afgelopen jaar is gebeurd en waarom ook volgend jaar het jaar van balans zou moeten worden. 

 

Maar toen bedacht ik me dit. Balans is een grappig ding. Laten met z'n allen een experiment doen. Tijdens dit experiment kan je even niet lezen, dus voel je vrij dit even weg te leggen, of het achteraf te doen. Ga staan, met je voeten dicht tegen elkaar aan, de knobbels van je enkels raken elkaar dan waarschijnlijk. Leg je armen langs je lichaam, ze hoeven het niet te raken. Ontspan je. Sluit nu je ogen. Ontspan zo mogelijk meer. Voel nu hoe je lichaam balans zoekt. Hoe langer je blijft staan, hoe meer je de tijd neemt je er bewust van te worden. Neem de tijd en lees verder wanneer je er klaar mee bent.

 

...

 

Wat merkte je wat betreft balans?

Wat mij opvalt is dat je lichaam niet stil staat, het is in beweging. Dan weer leun ik iets naar links, dan weer naar rechts. Mijn conclusie is dat balans is niet statisch is, maar dynamisch. Het is een doorgaande beweging van uit balans raken en een tegenbeweging te geven om weer terug te komen naar het midden. Soms schiet je dan iets door, waarna je iets naar rechts, of naar voren leunt.

 

Ik doe dit regelmatig even onder de douche. Aan de ene kant is het bijna een meditatie, waarbij je ogen dicht zijn, het warme water over je lichaam loopt en je even stil bent. Aan de andere kant voel ik mezelf zoeken naar balans. Het is een herinnering dat balans geen eindpunt is, maar een constante beweging. Het maakt dus ook niet uit als ik me even uit balans voel, ik moet er dan op

vertrouwen dat ik die weer terug vind. 

 

Een andere gedachte daarover. Tijdens het fietsen naar mijn werk oefen ik vaak stil te staan op de fiets. Het liefst bij rode stoplichten kijk ik of ik zonder mijn voeten aan de grond te hebben kan wachten tot het groen is. Ze noemen het een 'trackstand' bij het mountainbiken. Stil staan op de fiets is niet eenvoudig, maar ik wordt er steeds beter in. Wanneer je in beweging bent daarentegen, zeker op een vlak stuk weg, blijft mijn fiets zonder moeite overeind. En hoe sneller je fietst, hoe makkelijker het is. Langzaam fietsen is op ook niet per se eenvoudig.

 

Dus balans is dynamisch, een constante beweging rondom een middelpunt. En balans is soms makkelijker te vinden als je in beweging bent.

 

Ik merk dat ook wanneer ik in een dip zit. Ik zou dat uit balans kunnen noemen. Als ik in beweging kom, kom ik daar makkelijker uit. En als ik in beweging ben, is het makkelijker dat vol te houden. Dit beschreef ik ook min of meer in mijn vorige blog, toen ik besloot te gaan hardlopen. Deze beweging hoeft niet altijd sport te zijn. Wanneer ik opzie om iets te doen, bijvoorbeeld huiswerk, of iets op mijn werk wat ik moeilijk vind om aan te beginnen, is het genoeg eraan te beginnen. Wanneer ik zin heb om te gaan tekenen, maar niet weet wat te tekenen, is het vaak genoeg te beginnen door wat lijnen te tekenen. En daar wat van te maken.

Conclusie

Dus volgend jaar wordt niet het jaar van balans. Het wordt het jaar van beweging. Sportief, in mijn werk, in mijn leven.

 

Voor iedereen, ontzettend fijne feestdagen gewenst. En een heerlijk, bewogen nieuw jaar.


Jeroen is begeleider en ervaringsdeskundige bij Inside Out Sports. Vanuit een persoonlijke motivatie schrijft hij (twee)wekelijks een blog. Voor zichzelf en misschien wel voor een ander. Herken jij jezelf in dit verhaal? Laat het ons weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0